Σανιδα σωτηριας το ΔΝΤ για τον Τσιπρα

Τα σχέδια της Ελλάδας να επιστρέψει μέρος των δανείων της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται σύντομα να φτάσουν στο επίτευγμα, ανοίγοντας το δρόμο για τη χώρα που έχει πληγεί από την πρωτοφανή κρίση χρέους, ώστε να ισχυριστεί ότι έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική ομαλότητα.

Η πρόωρη αποπληρωμή των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της. Η συζήτηση για το σχέδιο έρχεται καθώς η χώρα κινείται πιο κοντά στην εκπλήρωση μιας πρώτης δέσμης δεσμεύσεων μετά τη διάσωση, η οποία πιθανόν θα επιτρέψει την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σαν βοήθημα στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή . Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά διερευνά ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg και με πηγή δύο Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν είναι ακόμη επίσημα κοινοποίησημα.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν το περασμένο καλοκαίρι μια συμφωνία ορόσημο για να διευκολύνουν τους όρους αποπληρωμής μέρους του χρέους της χώρας, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του. Η εξόφληση του ΔΝΤ πρόωρα θα μείωνε τις υποχρεώσεις του χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ένα μέρος των δανείων αυτών είναι ακριβότερο από ό, τι τόσο τα κεφάλαια διάσωσης που έλαβε από τη ζώνη του ευρώ όσο και το κόστος της νέας δανειοδότησης από τις αγορές. Η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στο 3,69% την Τρίτη, από 3,71% στις 5 Μαρτίου, όταν εκδόθηκε το νέο ομολογιακό δάνειο των 10 ετών.

Προεκλογικά οφέλη

Μια πρόωρη αποπληρωμή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του Τσίπρα πριν από τις γενικές εκλογές φέτος, καθώς θα προσθέσει στα σημάδια ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει τον απογαλακτισμό από τους πιστωτές της. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και έτσι μείωσε την ανάγκη εποπτείας του.

Ευρωπαϊκός παράγοντας

Η αποπληρωμή θα απαιτήσει πρώτα το πράσινο φως από τη ζώνη του ευρώ. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση αποπληρωμής του ΔΝΤ πρόωρα. Αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, δεν είναι δεδομένο ότι η ευρωζώνη θα είναι σύμφωνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να είναι σκεπτικιστές σχετικά με το αν η πρόωρη αποπληρωμή θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα και όχι απλά να αντικαταστήσει το χρέος προς το ΔΝΤ με δανεισμό από τις αγορές.

Εκτός από την ανάγκη να αποδείξει ότι η εξοικονόμηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από αυτή την ανταλλαγή θα ήταν σημαντική, η Αθήνα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδείξει στους πιστωτές της ότι τα σχέδιά της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν φιλόδοξα.

Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να διστάσει να εγκρίνει ένα βήμα που θα ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του ταμείου, λένε αξιωματούχοι. Άλλωστε αυτές οι χώρες είναι που έχουν απαιτήσει στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας για την ελληνική διάσωση.

Πηγή: Bloomberg