Κινηματογραφωντας τον Πολεμο

Οι περισσότερες από τις σκηνές που θα δείτε σήμερα στην τηλεόραση, σκηνές από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1940, από τις μάχες στην Πίνδο τον Χειμώνα 1940-1, από τον υπεράνθρωπο αγώνα των φαντάρων, των πολιτών, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, γυρίστηκαν από τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο, τον ιδρυτή της θρυλικής κινηματογραφικής εταιρίας Finos Films, τον πατέρα του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Φίνος, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, έχει στήσει την κινηματογραφική του εταιρία στα Πατήσια. Έχει ήδη γυρίσει μια ταινία («Το Τραγούδι του Χωρισμού», 1940, είναι η πρώτη του ταινία και η μοναδική που σκηνοθετεί ο ίδιος).


ανάρτηση στο facebook απο τον Αριστείδη Ν. Χατζή


«Το Τραγούδι του Χωρισμού», 1940






Όταν η Ιταλία θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο 32χρονος Φιλοποίμην θα παρουσιαστεί ως εθελοντής στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (μαζί με άλλους κινηματογραφιστές της εποχής) και θα αναλάβει, με το συνεργείο του την κινηματογράφηση των επιχειρήσεων στην Πίνδο αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα είναι ένας κινηματογραφικός θησαυρός. Δυστυχώς όμως το σημαντικότερο μέρος του υλικού το κατάσχουν και το καταστρέφουν οι Γερμανοί. Ο Φίνος όμως κατορθώνει να διασώσει ένα μικρό μέρος αυτού του υλικού. Αυτό που έχουμε δει τόσες φορές σε επετειακές εκπομπές.

Στη διάρκεια της κατοχής θα συνεχίσει να ασχολείται με τον κινηματογράφο. Θα γυρίσει (ως παραγωγός πλέον) την ταινία «Η Φωνή της Καρδιάς» (1943) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωαννόπουλου και πρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Δημήτρη Χορν, την Καίτη Πάνου, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα (που πρωταγωνιστούμε και στο «Τραγούδι του Γυρισμού») και τη μικρούλα Σμαρούλα Γιούλη.

Όμως, προς το τέλος του πολέμου, ο Φίνος και ο πατέρας του θα συλληφθούν από τους Γερμανούς και θα καταδικαστούν σε θάνατο. Καθώς περιμένει από στιγμή σε στιγμή την εκτέλεση τον επισκέπτεται συχνά στη φυλακή ο μεγάλος σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας και συζητάνε τι ταινίες θα γυρίσουν όταν θα φύγουν οι Γερμανοί. Ο πατέρας του Φίνου εκτελείται αλλά ο Φιλοποίμην θα τη γλυτώσει γιατί οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Μόλις ο Φίνος απελευθερώνεται το πρώτο που κάνει είναι να ανέβει στην Ακρόπολη για να κινηματογραφήσει την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον ιερό βράχο. Αυτή ίσως είναι η σημαντικότερη σκηνή που γύρισε ποτέ. Αμέσως μετά ετοιμάζει μια ταινία επικαίρων με θέμα την απελευθέρωση που μέχρι και σήμερα είναι συγκλονιστική. Θα τη βρείτε ακριβώς παρακάτω.