Σαν Σημερα 9 Ιανουαριου 1979

Ιστοριες της 9ης Ιανουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα
















9 Ιανουαριου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2011 – Ειδήσεις

9 Ιανουαριου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους





9 Ιανουαριου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους





9 Ιανουαριου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2021 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

9 Ιανουαριου 2024 – Ειδήσεις Σε Τίτλους





Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


τα άπαντα


475 Ο Βασιλίσκος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, όταν ο αυτοκράτορας Ζήνωνας ανατρέπεται και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.

1324 Πέθανε ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής, Μάρκο Πόλο

1349 Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που πλήττει την πόλη.

1438 Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.

1511 Στην ιστορία της αναβίωσης των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πνεύματος στην Ιταλία σημα­ντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι Βυζαντινοί λόγιοι που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και γενι­κότερα από την Ανατολική Αυτοκρατορία πριν και μετά την Άλωση της Πόλης. Ένας από αυτούς ο Δημήτριος Χαλκοκονδύλης, ο οποίος πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 1511, στο Μιλάνο

1570 Ο τσάρος της Ρωσίας Ιβάν ο Τρομερός σκοτώνει τους κατοίκους της ανυπότακτης πόλης του Νόβγκοροντ, θεωρώντας ότι θα τον πρόδιδε. Ετσι σφάζει, ακρωτηριάζει, καίει και βασανίζει άντρες, γυναίκες και παιδιά.

1768 Aνοίγει στο Λονδίνο το πρώτο σύγχρονο τσίρκο, από τον Φίλιπ Άστλεϊ.

1788 Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1792 Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη του Ιασίου, κηρύσσοντας την λήξη του έκτου μεταξύ τους πολέμου. Η Τουρκία παραχωρεί στη Ρωσία τα επί της Δυτικής Ουκρανίας παράλια του Ευξείνου Πόντου.

1799 Εισάγεται στη Μεγάλη Βρετανία ο φόρος εισοδήματος από τον πρωθυπουργό Ουίλιαμ Πιτ, για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.

1799 Πέθανε η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο (Γεν. 16/5/1718)

Στον 19ο Αιώνα

1823 Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προτεινόμενες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη. Για τα νησιά του Αιγαίου προτείνει δημοτικούς θεσμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις ηγεμόνες θα πληρώνουν ετήσιο φόρο στην Τουρκία και θα εκπροσωπούνται από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1839 Η πρώτη πρακτική φωτογραφική διαδικασία (Daguerreotype) αποκαλύφθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών

1861 Η πολιτεία του Μισισιπή είναι η δεύτερη πολιτεία που αποσπάται από την αμερικανική ομοσπονδία.

1873 Πέθανε ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ’ της Γαλλίας.

1876 Πέθανε ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Γεν. 10/11/1801)

1888 Ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί με το όνομα “London Financial Guide”. Θα μετονομαστεί στις 13 Φεβρουαρίου σε Financial Times.

1890 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

Στον 20ο Αιώνα

1900 Ιδρύεται στη Ρώμη η Λάτσιο ως αθλητικός σύλλογος δρομέων. Επιλέγουν τα γαλανόλευκα χρώματα, εμπνευσμένοι από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού γενικότερα. Έμβλημα της ομάδας ο αετός, σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1905 (με το παλιό ημερολόγιο) “Ματωμένη Κυριακή”: Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η “Ματωμένη Κυριακή” αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1908 Γεννήθηκε η Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια, Σιμόν ντε Μποβουάρ, σύντροφος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ

1912 Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στην Ονδούρα, για να προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάρκεια της εξέγερσης.

1913 Γεννήθηκε  ο 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον

1916 Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των Βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς (Α’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος). Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.

1925 Γεννήθηκε  ο Αμερικανός ηθοποιός. Λι Βαν Κλιφ

1928 Γεννήθηκε  ο Ιταλός τραγουδιστής, Ντομένικο Μοντούνιο (“Βολάρε”)

1928 Γεννήθηκε η αμερικανίδα συγγραφέας μπεστ σέλερ, Τζούντιθ Κραντζ

1929 Οι αγρότες του χωριού Καπουτζήδες αντιστέκονται στην αστυνομία που επιχειρεί να τους διώξει από τα κτήματά τους για να τα επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

1938 Ο πρίγκιπας των Ελλήνων Παύλος νυμφεύεται στην Αθήνα τη Φρειδερίκη του Ανόβερου.

1941 Γεννήθηκε  η αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόαν Μπαέζ

1944 Γεννήθηκε  ο κύπριος τραγουδιστής, Μιχάλης Βιολάρης,

Μιχάλης Βιολάρης – 9 Ιανουαρίου 1944

#Σανσήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 1944, γεννήθηκε ο Michalis Violaris. Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λευκωσία. Έχει κάνει μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο της Λάρνακας κι είναι επίσης απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1965, γράφοντας δικά του τραγούδια, όπως το «Ούλα Χαλάλιν σου», «Αρκείς τζιαι πέθανα» κ.ά. Από τις αρχές του 1967 άρχισε και η τραγουδιστική και δισκογραφική του πορεία. Στην πολύχρονη καριέρα του, ο Μιχάλης Βιολάρης, ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα και στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη, Ιακώβου Καμπανέλλη, Κώστα Μόντη, Κώστα Γεωργουσοπούλου, Μιχάλη Πασιάρδη, Λευτέρη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Ιατροπούλου, Γιάννη Κακουλίδη, Σώτιας Τσότου κ.ά. και τραγούδια των: Γιάννη Σπάνου, Μίμη Πλέσσα, Λίνου Κόκοτου, Βασίλη Κουμπή, Γιώργου Κριμιζάκη, Γιώργου Κοντογιώργου, Γιώργου Κατσαρού κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την τηλεοπτική εμφάνιση του, το 1986, στην εκπομπή «Το Καλλιτεχνικό Καφενείο». Στο απόσπασμα, ο Μιχάλης Βιολάρης μιλά στον Μίμη Πλέσσα για τα πρώτα χρόνια του στην Αθήνα, για τη συνάντηση του με τη Σούλη Σαμπάχ και τον Δημήτρη Νικολαϊδη, η οποία στάθηκε αφορμή για να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του τραγουδιού, αλλά και τη γνωριμία του στη συνέχεια με τον Γιάννη Σπανό και το ξεκίνημα του στη δισκογραφία. Παράλληλα ερμηνεύει τα τραγούδια «Ούλα Χαλάλιν σου», το οποίο είχε γράψει ο ίδιος μαζί με τον Ανδρέα Γεωργίου και το «Τρεις νέοι, τρεις φίλοι», σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Αιμιλίας Δάφνη. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/michalis-violaris-9-ianoyarioy-1944/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Μιχάλης_Βιολάρης
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα
#ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024

1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1951 Ανοίγουν επίσημα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


1951 Γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού.

Η άκρως γοητευτική και ταλαντούχα ηθοποιός μας Μπέτυ Λιβανού έχει σήμερα γενέθλια και της ευχόμαστε ολόθερμες ευχές για…

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023


1954 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το προγαμιαίο πιστοποιητικό υγείας.

1957 Παραιτείται ο βρετανός πρωθυπουργός, Άντονι Ίντεν, για λόγους υγείας.

1960 Στην Αίγυπτο, γίνεται η επίσημη θεμελίωση και έναρξη εργασιών της κατασκευής του Φράγματος του Ασουάν. Οι πρόεδροι της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσώφ και της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, επιβαίνοντες σε πλοιάριο, ρίχνουν στο σημείο θεμελίωσης συμβολικές πέτρες.


Σαν σήμερα το 1967 – Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Η Στεφανία». Αυθεντική αφίσα εποχής από το αρχείο της Φίνος…

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018


Τα τελευταία 40 χρόνια


Εκδηλώσεις στην Γκαλερί "Ώρα" για τα 50 χρόνια λειτουργίας του ΑΠΘ

#ΣανΣήμερα, στις 9 Ιανουαρίου 1976 ξεκινούσε στο Καλλιτεχνικό – Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» του ζωγράφου Ασαντούρ Μπαχαριάν στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η προσφορά της Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην πνευματική ζωή της χώρας, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση του εν λόγω Πανεπιστημίου. Η συγκεκριμένη έκθεση διήρκησε έως τις 26 Ιανουαρίου 1976. Δείτε ένα ρεπορτάζ της ΕΡΤ στο οποίο ο ποιητής και ραδιοφωνικός παραγωγός του Γ' προγράμματος της ΕΡΑ Μιχάλης Μήτρας μιλάει για τις εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ομιλίες, θεατρική παράσταση από θεατρικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, έκθεση βιβλίου Θεσσαλονικέων συγγραφέων και έκθεση ζωγραφικής ζωγράφων της νεότερης γενιάς της συμπρωτεύουσας. Οι ζωγράφοι Λευκή Χριστίδου και Γιώργος Λαζόγκας και ο ιστορικός της τέχνης Χάρης Καμπουρίδης μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, εκθέτουν τους λόγους που οι ζωγράφοι μετακομίζουν στην Αθήνα και υποστηρίζουν την ίδρυση μιας Ακαδημίας Τεχνών στη Θεσσαλονίκη.

#Θεσσαλονίκη #ΑΠΘ #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023


1979 Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.

Σαν Σημερα 9 Ιανουαριου 1983

1992 Η Συνέλευση των Σερβοβοσνίων ανακηρύσσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση Κροατών και Μουσουλμάνων να ζητήσουν αναγνώριση από την ΕΟΚ.

1992 Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

1996 Κρίση των Ιμίων: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

1998 Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του σε ελληνικές εφημερίδες δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο 6 ν.μ. ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι για τις ΗΠΑ οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.

2004 Πεθαίνει ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο

2005 Ο Μαχμούντ Αμπάς εκλέγεται νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, διαδεχόμενος των αποθανόντα Γιάσερ Αραφάτ.

2010 Εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων, εκρήγνυται στις οκτώ το βράδυ κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή. Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες