Συμβαντα σαν Σημερα την 6η Απριλιου 1833

Συμβαντα της 6ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα “ξενα” ΜΜΕ





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων





ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ημέρα Αθλητισμού σήμερα και η ατάκα της ημέρας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» του Ορέστη Μακρή, προσπαθώντας να εμπνεύσει τις νεαρές μαθήτριες στο «Ξύλο Βγήκε απ’τον Παράδεισο».

Η επιλογή της 6ης Απριλίου από τον ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, έγινε κατόπιν πρότασης της Ελλάδας, καθώς αυτή είναι η ημέρα αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
Σήμερα, η μέρα αυτή έχει μεγαλύτερο συμβολισμό από ποτέ. Στόχος της είναι να τονίσει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο, αλλά και στην καταπολέμιση των διακρίσεων κάθε μορφής.
Βλέπουμε «αθλητικά» στιγμιότυπα από τις ταινίες «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια», «Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός», «Το Ξύλο Βγήκε απ’τον Παράδεισο», «Η Λίζα και η Άλλη», «Μαριχουάνα Στοπ», «Νόμος 4000», «Κάτι να Καίει», «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια», «Είκοσι Γυναίκες κι Εγώ», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Η Ζούγκλα των Πόλεων» και «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο».

#DayofSports #ΗμέραΑθλητισμού #Ειρήνη #Ελλάδα #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022



τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

648 Λαμβάνει χώρα η πρώτη καταγεγραμμένη από τους αρχαίους Έλληνες έκλειψη Ηλίου.

885 Πεθαίνει ο Άγιος Μεθόδιος

1199 Πεθαίνει ο βασιλιάς Ριχάρδος Α ο Λεοντόκαρδος της Αγγλίας.

1320 Οι Σκοτσέζοι επαναβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Άρμπροθ.

1453 Σαν σήμερα ο Μωάμεθ Β, οδηγώντας 250.000 άνδρες, φτάνει προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης.

1483 Γεννιέται ο Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι), ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. (Θαν. 6/4/1520)

1773 Γεννιέται ο Τζέιμς Μιλ, σκoτσεζος ιστορικός, οικονομολόγος και φιλόσοφος. (Θαν. 23/6/1836)

Στον 19ο Αιώνα

1826 Η Γ’ Εθνική Συνέλευση συνέρχεται στην Πιάδα (Επίδαυρο), με δύο κύρια θέματα: Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η συμβιβαστική λύση του Ελληνικού ζητήματος με τη μεσολάβηση της Αγγλίας.

Το Συμβούλιο του Θανάτου

«6 Απριλίου 1826. Καθώς ετοιμάζαμε την έξοδο από το Μεσολόγγι κάποιοι μας επισήμαναν ότι δεν…

Δημοσιεύτηκε από Aristides Hatzis στις Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

1827 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νικολής Αποστόλης, αγωνιστής και αρχηγός του στόλου των Ψαριανών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1833 Σαν σήμερα πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ουμανιστής Αδαμάντιος Κοραής, φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Κοραής συνέβαλε σημαντικά στην ιδεολογική προετοιμασία της Μεγάλης Επανάστασης.

Οι φίλοι μου — 4. Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833)

Ο σημαντικότερος Έλληνας φιλελεύθερος διανοούμενος του 19ου αιώνα…

Δημοσιεύτηκε από Aristides Hatzis στις Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

1868 Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Κου Κλουξ Κλαν, μία οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.

1889 Ο Τζορτζ Ίστμαν πουλάει την πρώτη κάμερα Κόντακ.

1896 Κηρύσσεται η έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Η ημερομηνία 25η Μαρτίου 1896, που καταγράφεται ως επίσημη ημερομηνία αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Αμερικανός τριπλουνίστας James Connolly είναι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης, με επίδοση 13.71μ, αφού κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων το άλμα τριπλούν ολοκληρώνεται πρώτο από όλα τα άλλα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας.

Στον 20ο Αιώνα

1909 Οι Αμερικανοί εξερευνητές Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι και Μάθιου Χένσον ανακαλύπτουν τον Βόρειο Πόλο.

1914 Η μαύρη ημέρα της Θρακικής ιστορίας. Επετειακές εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για τα πάθη των Ελλήνων της Θράκης

1914 Σε εποχές που οι προκαταλήψεις και τα ταμπού για τις γυναίκες και τις δυνατότητές τους κυριαρχούν, μια γυναίκα γεννημένη στη Λεμεσό, η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό της, θα βρεθεί το 1936 στο Βερολίνο και θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε και μέχρι τα 97 της χρόνια θα είναι πάντα πρωτοπόρος, δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό στον αθλητισμό, στα ζητήματα του γυναικείου κινήματος και στους αγώνες της Κύπρου

1917 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

1922 Σαν σήμερα οι Σύμμαχοι δέχονται να γίνει η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό, πριν την επίσημη υπογραφή της ειρήνης.

1929 Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ανώτατος δικαστικός, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990 (30 Μαρτίου 1985 – 4 Μαΐου 1990).

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία. Ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά, ενώ στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

1942 Οι Παρτιζάνοι του Τίτο απελευθερώνουν το Σαράγεβο από τους Ναζί.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1957 Ανοίγει τα φτερά της η αεροπορική εταιρεία, Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.). Ιδρύεται από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις).

1960 Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕ αποκαλούν τους συναδέλφους τους της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες». Οι πιο θερμόαιμοι από τους βουλευτές των δύο παρατάξεων συμπλέκονται και χρειάζεται η συνδρομή της Χωροφυλακής για να επιβληθεί η τάξη.

1971 Πεθαίνει ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ρώσος μουσικοσυνθέτης.

1972 Η Αίγυπτος διακόπτει τις σχέσεις της με την Ιορδανία, λόγω του σχεδίου του Χουσεΐν να δημιουργήσει Ομοσπονδία με την Παλαιστίνη.

1974 Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με τη σύνθεση Waterloo. Στο διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η χώρα μας, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού / Πυθαγόρα “Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου”, το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.

1979 Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.

1980 Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα κομμάτι από αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτί, το Post-It.

1994 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

1994 Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την πλειοψηφούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειοψηφούσας φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Τελικός απολογισμός: 937.000 νεκροί.

1995 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ιωάννης Αλευράς, έλληνας συνδικαλιστής και πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής και προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. (Γεν. 1912)

Στον 21ο Αιώνα

2003 Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βαγδάτη.

2005 Πεθαίνει ο Ρενιέ Γ’, πρίγκηπας του Μονακό.

2006 Πεθαίνει ο Στέφανος Στρατηγός, Έλληνας ηθοποιός.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Ο Στέφανος Στρατηγός έπαιζε συνήθως ρόλους αδίστακτου και σκληρού νέου, όπως στο «Αμαξάκι» πλάι στον Ορέστη Μακρή. Υπήρχαν, όμως, και ρόλοι που αναδείκνυαν μια πιο τρυφερή πλευρά, ξετυλίγοντας έτσι το ταλέντο του σε όλα τα είδη κινηματογράφου.

Σήμερα, 15 χρόνια από το θάνατό του, τον θυμόμαστε μέσα από στιγμές του στις ταινίες «Η Θεία από το Σικάγο», «Αστέρω», «Ο Ατσίδας» και «Το Αμαξάκι».

#remembering #stefanosstratigos

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

2007 Βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνη.

2011 Στο Σαν Φερνάντας, Ταμαουλίπας του Μεξικό ανακαλύπτονται πάνω από 190 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους από την συμμορία Los Zetas.

2013 Πεθαίνει η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου.


1977 Γιουβέντους 4-1 ΑΕΚ (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες