Σαν Σημερα την 28η Ιουλιου 1975

Ιστοριες της 28ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Ιστοριες της 28ης Ιουλιου


παρακάτω τα άπαντα




















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


το “έπος” του 2015
28/07/2015 – Νέα και Αναλύσεις

<





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων






τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1540 Εκτελέστηκε με εντολή του βασιλιά της Βρετανίας Ερρίκου Η’, ο Άγγλος πολιτικός Τόμας Κρόμγουελ, που κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία

1586 Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1655 Πέθανε ο Γάλλος ποιητής, Σιρανό ντε Μπερζεράκ

1741 Πέθανε ο Βενετσιάνος συνθέτης, Αντόνιο Βιβάλντι

1750 Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

1794 Αποκεφαλίστηκε ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ηγετική μορφή της γαλλικής επανάστασης.


Στον 19ο Αιώνα

1821 Το Περού κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το “φοίνικα”.

1836 Γεννήθηκε ο λόγιος και συγγραφέας από τη Σύρο, Εμμανουήλ Ροΐδης (“Πάπισσα Ιωάννα”)

1858 Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1913 Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας), λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914 Αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου.

1920 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η συνθήκη είναι άκρως καταδικαστική για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ουσιαστικά διαλύεται και χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας. Η Ελλάδα ενσωματώνει την Ανατολική Θράκη και νομιμοποιεί την παρουσία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα δείχνει να κερδίζει τη μάχη για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Ελλάδα των “Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών” σύμφωνα με τον Ελ. Βενιζέλο, είναι πια πραγματικότητα, που θα αποδειχθεί όμως εφήμερη και οδυνηρή παρότι το έθνος πανηγυρίζει!

1920 Ο Πάντσο Βίλα, μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, παραδίδεται στην Κυβέρνηση του Προέδρου, Βικτοριάνο Χουέρτα. Η κυβέρνηση δέχεται την άνευ όρων παράδοση του αντάρτη, με την υπόσχεση να του χαριστεί η ζωή.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1928 Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. Ακόμα, για πρώτη φορά πωλείται κόκα κόλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ραδιόφωνο της Ρώμης ανακοινώνει το τέλος του φασισμού.

1945 Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.

1946 Πεθαίνει ο Γεώργιος Καφαντάρης, πολιτικός, πρωθυπουργός κατά το 1924, και πολλές φορές υπουργός, ενεργός στην πολιτική από το 1905 μέχρι το 1945

1948 Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές – θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΕΣΣΔ.

1954 Γεννήθηκε ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβεζ, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το θάνατό του το 2013.

1959 Γίνεται δεκτή κατ’ αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1961 Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της “Χαλυβουργικής” στην Ελευσίνα.

1968 Δέκα άτομα σκοτώνονται σε νέες συγκρούσεις στην Πόλη του Μεξικού, όπου για την καταστολή των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται μπαζούκας, τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές.

1972 Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ

1973 Το ψευδοδημοψήφισμα που οργανώνει η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο, το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1973 Γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, τρεις μέρες πριν από το θάνατό του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ

1974 Γεννήθηκε ο πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2015 και από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

1975 Αρχίζει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967.

Έναρξη δίκης των πρωταιτίων της Xούντας – 28 Ιουλίου 1975

H δίκη των πρωταιτίων της Xούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, άρχισε στις 28 Ιουλίου 1975 και ολοκληρώθηκε περίπου ένα μήνα μετά, στις 29 Αυγούστου. Ακολουθεί απόσπασμα από το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ σχετικά με την πρώτη ημέρα της δίκης, όπως καλύφθηκε και αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ και συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Ρίζο. Ο πρόεδρος του Εφετείου Ιωάννης Ντεγιάννης καλεί ονομαστικά τους κατηγορούμενους οι οποίοι παρουσιάζονται και στη συνέχεια ο εισαγγελέας απαγγέλει τις κατηγορίες για στάση στρατιωτικών και εσχάτη προδοσία. Αμέσως μετά οι κατηγορούμενοι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος, Στυλιανός Παττακός, Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Γεώργιος Ζωιτάκης, Οδυσσέας Αγγελής, Δημήτριος Ιωαννίδης και Ιωάννης Λαδάς δεν αποδέχονται τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τη συμπλήρωση 45 ετών από την έναρξη της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/diki-ton-praxikopimation-28-iouliou-1975-2/
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1976 Σεισμός 8,2 Ρίχτερ πλήττει την πόλη Τανγκσάν της Κίνας. Τουλάχιστον 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1980 ΣανΣήμερα στο καλοκαίρι του 1980, με ξεναγό τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο, μέσα από το φακό των κινηματογραφικών Επικαίρων της ΕΡΤ, μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο χώρο όπου το καλοκαίρι του 1977 πραγματοποιήθηκαν οι συνταρακτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των μακεδονικών βασιλικών τάφων.

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον καθηγητή Ανδρόνικο – 28 Ιουλίου 1980

Το Αρχείο της ΕΡΤ ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, #ΣανΣήμερα στο καλοκαίρι του 1980, μέσα από το φακό των κινηματογραφικών Επικαίρων. Με ξεναγό τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο σας καλεί σε μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο χώρο όπου το καλοκαίρι του 1977 πραγματοποιήθηκαν οι συνταρακτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των μακεδονικών βασιλικών τάφων. Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανασκαφέας της Βεργίνας Μανόλης Ανδρόνικος ξεναγεί τους επισκέπτες στο χώρο των ανασκαφών. Υπογραμμίζει τη σημασία των ευρημάτων και αναφέρεται στα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε η σκαπάνη του στην ανασκαφή αυτού του έτους.

#ΚινηματογραφικάΕπίκαιρα #Βεργίνα #ΜανόληςΑνδρόνικος #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023

1980 Στο Περού, ο Φερνάντο Μπελάουντε Τέρι ορκίζεται Πρόεδρος μετά από 12 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

1980 Στις 28 Ιούλη του 1980, δολοφονήθηκε στυγνά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ από την εργοδοσία η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, φοιτήτρια του Παντείου και μέλος της ΚΝΕ

1996 Δύο χρυσά μετάλλια για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική. Την ίδια μέρα ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.


Στον 21ο Αιώνα

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψαν το DNA.

2005 Η οργάνωση “Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός” ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

2011 Πεθαίνει ο Λεωνίδας Κύρκος, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς. Είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Διατέλεσε πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες