Σαν Σημερα 18 Φεβρουαριου 1992

Ιστοριες της 18ης Φεβρουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα


















Σαν σήμερα 2006

Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Το “Έπος” του 2015 στις 18 Φεβρουαρίου


Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ

Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ στις 18 Φεβρουαρίου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων





τα άπαντα



Πριν τον 19ο Αιώνα

842 Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα, σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων.

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πέθανε ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας

Στον 19ο Αιώνα

1828 Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.

1883 Γεννήθηκε ο συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης. («Ζορμπάς») (Θαν. 26/10/1957)

1896 Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος, αρχιμουσικός και συνθέτης. (Θαν. 2/11/1960)

Στον 20ο Αιώνα

1909 Γεννήθηκε η λογοτέχνης Διδώ Σωηρίου. («Ματωμένα Χώματα») (Θαν. 23/9/2004)

1911 Γεννήθηκε ο Βάλιας Σεμερτζίδης (18 Φεβρουαρίου 1911-1983) ζωγράφος και χαράκτης…

1914 Στην Αμμόχωστο, ο Θεόδουλος Μόντης και η Καλομοίρα Μπατίστα απέκτησαν το έκτο τους παιδί, που έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ποιητές μας. Ο Κώστας Μόντης, στα οχτώ του χρόνια, θα χάσει τα δυο αδέρφια του και τέσσερα χρόνια μετά, το 1926, θα χάσει και τη μητέρα του. Είναι μόλις 12 χρονών… Το 1931, ο Κώστας Μόντης συμμετέχει στην εξέγερση του Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, υπηρετεί ως μέλος της ΕΟΚΑ και έχει την πολιτική καθοδήγηση των μελών της για την επαρχία της Λευκωσίας. Η εισβολή το 1974 θα τον σημαδέψει βαθιά. Ο ίδιος έλεγε ότι πρωτίστως είναι ποιητής. Υπήρξε όμως μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος με συνεχή δραστηριότητα. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφρασθεί σε περισσότερες από επτά γλώσσες, τιμήθηκε από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού, προτάθηκε για Νόμπελ, τιμήθηκε επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αθηνών, και το 2000 ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Η πρώτη μεταφορά λαϊκού μύθου στον ελληνικό κινηματογράφο γίνεται στην ταινία η Μαρία Πενταγιώτισσα, σε σενάριο και…

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021


1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1949 Υπόθεση Χατζηπάνου – Μπορούσε ένας ταχυδρομικός υπάλληλος να έχει εταιρεία εισαγωγής και διανομής καυσίμων; Στην εμφυλιακή Ελλάδα των συμμαχιών Δεξιάς και Κέντρου, μια χαρά μπορούσε. Και μπορούσε ένας υπουργός να κηρύξει άγονο έναν διαγωνισμό και να αναθέσει τη δουλειά σε ιδιώτη; Στα καύσιμα θα κολλούσαν και μάλιστα εν έτη 1949; Μίζα και ρεμούλα με μια απόφαση δικαστηρίου κάποιας 15ης Φλεβάρη για να γελά ο κάθε πικραμένος.

1952 Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1967 Πέθανε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας.

1972 Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Νίκαια. Σκοτώνονται και τα δύο μέλη του πληρώματος.

1978 Στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Λευκωσίας, φιλοξενείτο η σύνοδος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της ΕΔΕΚ, ο γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης. Στις 11.20 το πρωί δύο ένοπλοι Άραβες, ένας 28χρονος Ιορδανός και ένας 26χρονος Κουβεϊτιανός, μπήκαν στην αφύλακτη αίθουσα της συνεδρίασης και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Αιγύπτιο γενικό γραμματέα της Κίνησης, Γιουσέφ ελ Σεμπάι, προσωπικό φίλο του πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ, σε μια κίνηση που είχε στόχο να καταδείξει την αντίθεση των «σκληρών» Αράβων στις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1976 μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Αμέσως μετά, οι δύο ένοπλοι συνέλαβαν αρκετούς από τους συνέδρους (ανάμεσά τους και τον Λυσσαρίδη), τους έθεσαν υπό ομηρία και απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει αεροπλάνο για το εξωτερικό

1983 Δημοσίευση του νόμου για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας.

Κατάργηση του θεσμού της προίκας – 18 Φεβρουαρίου 1983

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, στις 18 Φεβρουαρίου του 1983. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μαζί με τη γενικότερη αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές επιλογές της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Για πρώτη φορά στο νεοελληνικό κράτος η γυναίκα εξισώθηκε με τον άνδρα σε νομικό πλαίσιο.Ειδικότερα, ο θεσμός της προίκας είχε τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με αυτόν, η οικογένεια της νύφης υποχρεούταν να παραχωρήσει στο γαμπρό περιουσιακά στοιχεία ως προϋπόθεση για την τέλεση του γάμου. Η πρακτική αυτή διατηρήθηκε και κατά τα βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια αλλά και μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Με το νέο οικογενειακό δίκαιο του 1983 η πρακτική αυτή έπαψε να θεωρείται υποχρεωτική σε νομικό πλαίσιο και άνοιξε ο δρόμος για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, αγώνας που φυσικά συνεχίζεται έως σήμερα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ''Έρευνα'' παραγωγής 1976, το οποίο εξετάζει τον θεσμό της προίκας και γυρίστηκε λίγα χρόνια πριν την κατάργησή του. Στο παρακάτω απόσπασμα προβάλλεται μία από τις συνεντεύξεις με απλούς πολίτες οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους για την προίκα. Ακόμη, ο καθηγητής Οικογενειακού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κουμάντος επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή του θεσμού της προίκας από την αρχαιότητα και τα ρωμαϊκά χρόνια έως τις μέρες μας και κρίνει το θεσμό αρνητικά.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio

#ΚατάργησηΠροίκας #ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία #ΣανΣήμερα
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

1992 Πεθαίνει ο κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κ.Θ.Δημαράς, κυρίαρχη μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ο οποίος αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της έρευνας της νεοελληνικής παιδείας

Στον 21ο Αιώνα

2004 200 νεκροί και 350 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυρές εκρήξεις στα 51 βαγόνια του εμπορικού τρένου, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, ισοπεδώθηκαν πέντε κοντινά χωριά. Αιτία της τραγωδίας υπήρξε μια ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην περιοχή.

2004 Πεθαίνει η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου

ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

Από τις κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Δέσπω Διαμαντίδου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κολλητή της Μελίνας Μερκούρη, με κοινή τους ταινία το «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, γοήτευσε μέχρι και τον Γούντι Άλλεν, όταν ερμήνευσε την κινηματογραφική του μητέρα στην ταινία «Ο Ειρηνοποιός».
Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε πέντε ταινίες, με πιο χαρακτηριστικές τις «Μανταλένα», «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει» και «Η Στεφανία». Έφυγε σαν σήμερα το 2004 και την θυμόμαστε μέσα από αξέχαστες ερμηνείες της.

#remembering #despodiamantidou

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

2015 Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 233 ψήφους, έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν

2016 Πεθαίνει σε τροχαίο ο τραγουδοποιός Παντελής Παντελίδης


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες