Συμβαντα σαν Σημερα την 17η Απριλιου

Συμβαντα της 17ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα μμε του εξωτερικού





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων





τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1194 Ενθρονίζεται για δεύτερη φορά βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο θεολόγος που 4 χρόνια πριν είχε θυροκολλήσει στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης τις περιβόητες 95 θέσεις του, με τις οποίες εναντιώνονταν στον Παπισμό, εισάγοντας τον Προτεσταντισμό

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776

Στον 19ο Αιώνα

1821 Η Σάμος υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης και ξεσηκώνεται κατά του τουρκικού ζυγού.

1861 Οι κάτοικοι της Βιρτζίνια ψηφίζουν σε συνέδριό τους την προσχώρηση της Πολιτείας τους στις ΗΠΑ.

1897 Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας και την υπαγωγή της στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.

1910 Γεννηθηκε ο πολιτικός και συγγραφέας, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας.

1918 Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1932 Στην Αιθιοπία, ο Χαϊλέ Σελασιέ καταργεί τη δουλεία.

1934 Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του  Λέον Τρότσκι.

1935 Γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος

1937 Ο Ντάφι Ντακ κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

1941  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στους Ναζί, έπειτα από 11 ημέρες πολιορκίας του Βελιγραδίου

1944  Δολοφονείται ο ηγέτης της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός από τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Θύμιο Ζούλα.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1961 Μια μέρα σαν σήμερα, ο διεθνούς φήμης και ξεχωριστού ταλέντου συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις, δεν παραβρέθηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1961, ούτε κάποιος άλλος παρέλαβε το Όσκαρ, που κέρδισε για το τραγούδι «Τα Παιδια του Πειραιά» που ακουγόταν στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Μάλιστα οι παρουσιαστές αμήχανοι περίμεναν κάποιον να εμφανιστεί προσπαθώντας να καλύψουν το χρόνο με χιουμοριστικές ατάκες. «Είναι ο κύριος Μάνος Χατζιδάκις στην αίθουσα;» ρώτησε η παρουσιάστρια των βραβείων Τραγουδιού για να πάρει απάντηση λίγο αργότερα από τον Μπομ Χόουπ: «Έρχεται με λεωφορείο από τη Γιουγκοσλαβία…». Ο βασικός παρουσιαστής της βραδιάς, Μπομπ Χόουπ, πήρε στα χέρια του το Όσκαρ του Μάνου Χατζιδάκι, λέγοντας χαρούμενος: «Περίμενα πάντα αυτή τη στιγμή…» Λίγες μέρες αργότερα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέστειλε το Όσκαρ με το Ταχυδρομείο, αλλά το χρυσό αγαλματίδιο χάθηκε στη διαδρομή! Όταν ο Χατζιδάκις φωτογραφήθηκε κρατώντας το Όσκαρ δεν ήταν αυτό που έγραφε το όνομά του, αλλά εκείνο που δανείστηκε από την Κατίνα Παξινού, για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Η Ακαδημία Κινηματογράφου του έστειλε ένα αντίγραφο. Να πούμε ότι ποτέ ο Χατζιδάκις δεν «αγάπησε» τα «Παιδιά του Πειραιά», ούτε το Όσκαρ που του απονεμήθηκε. Σε κείμενο του με τίτλο: «Η Ρωμαϊκή Αγορά έτσι όπως γέννησε τα τραγούδια μου», μεταξύ άλλων είχε γράψει: «…Και το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Όσκαρ που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου…». Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, o Μάνος Χατζιδάκις πέταξε το Όσκαρ στα σκουπίδια και εκεί το βρήκε η οικιακή βοηθός, που το έδωσε στην αδερφή του, Μιράντα. Εκείνη πήρε το χρυσό αγαλματίδιο στο δικό της σπίτι και το επέστρεψε έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Σήμερα βρίσκεται στα χέρια του θετού γιου του, Γιώργου Χατζιδάκι. Να πούμε ότι ο Χατζηδάκις ούτε το τραγούδι που του έφερε το Όσκαρ αγάπησε ποτέ. Μάλιστα – ο αστικός μύθος λέει ότι – ένα βράδυ του ’63 δειπνούσαν ο Χατζιδάκις με τη Μαρία Κάλλας στο Παρίσι. Τέσσερις μουσικοί ήρθαν στο τραπέζι τους και άρχισαν να παίζουν τα «Παιδιά του Πειραιά». Η Κάλλας τους ακολούθησε τραγουδώντας χαμηλόφωνα. Όταν τελείωσε το τραγούδι, ο Μάνος έσκυψε και της ψιθύρισε: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου θα τραγουδούσε τόσο μέτρια, αυτό το μέτριο τραγούδι» . Ο στόχος του Χατζιδάκις δεν ήταν να μειώσει την Κάλλας, άλλα το να δηλώσει ακόμα μια φορά την αντιπάθειά του στο τραγούδι!

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23-29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1967 Οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1982 Πεθαίνει ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα και ποιητικές συλλογές αφήνοντας πολυάριθμο συγγραφικό έργο και πλούσια αρθρογραφία. Υπήρξε σημαίνουσα προσωπικότητα των νεοελληνικών γραμμάτων, πολυσχιδής λογοτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, οξύνους κριτικός, εμπνευσμένος και άοκνος εκπαιδευτικός. Το 1972 τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και με τρία κρατικά βραβεία μυθιστορήματος, ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και δοκιμίου. Τα έργα του που γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες

1982 Η βασίλισσα Ελισάβετ υπογράφει συνταγματική πράξη, που δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να ορίζει το Σύνταγμά του.

1985 Πεθαίνει ο Τάκης Μηλιάδης. Πάντα κομψός, χιουμορίστας και εκτός σκηνής ή μακριά από το φακό, ο γιατρός Τάκης Μηλιάδης δεν κράτησε στηθοσκόπιο στα χέρια. Ντύθηκε τα ρούχα των αμέτρητων ρόλων του υπηρετώντας την ηθοποιία με σεβασμό και πίστη ως το τέλος

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δολοφονήθηκε.

1996 Ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον Άγιαξ με 3-0 στο ΟΑΚΑ και αποκλείεται από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα (3 Απριλίου) είχε νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ με 1-0, σταματώντας ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στον 21ο Αιώνα

2003 Πεθαίνει ο Γιάννης Λάτσης, έλληνας εφοπλιστής. (Γεν. 14/9/1910)


Άννα Καλουτά – 17 Απριλίου 2010

Στις 17 Απριλίου του 2010 έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης, Άννα Καλουτά. Η μεγάλη θεατρίνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο «Στοργή» (1926), και μαζί με την αδερφή της Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης, υπηρετώντας εξαιρετικά διάφορα είδη του μουσικού θεάτρου. Η Καλουτά εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες, σε βαριετέ, οπερέτες και κυρίως σε πολλές επιθεωρήσεις των πιο σημαντικών επιθεωρησιογράφων, αρκετές από τις οποίες ήταν πολεμικές του 1940. Χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της επιθεώρησης» για τη μεγάλη συμβολή της στο είδος. Το Αρχείο της ΕΡΤ , παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης» (1984) όπου προβλήθηκε αφιέρωμα στην Καλουτά με τη συμμετοχή της ίδιας σε διάφορα νούμερα. Αρχικά παρακολουθούμε την εισαγωγή του Ρηγόπουλου ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, συνοδεία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού, η Καλουτά αναφέρεται στο Θέατρο Καλουτά και παράλληλα προβάλλεται αρχειακό υλικό από τα εγκαίνια του Θεάτρου. Τέλος, η σπουδαία ηθοποιός προσεγγίζει σατυρικά ρόλους που έχει υποδυθεί πριν παρουσιάσει το νούμερο «Ο Τρίτος Άνθρωπος» από την παράσταση «Φεστιβάλ στην Αθήνα» του 1951.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Επιθεώρηση #Άννα_Καλουτά #Βραδυά_επιθεώρησης #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023


2011 “Έφυγε”, νικημένος απο τον καρκίνο, ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός Νίκος Παπάζογλου.

2012 Πέθανε ο Έλληνας τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος.

2014 “Πεθαίνει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του Εκατό χρόνια μοναξιά (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα του Το φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981) και Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες