Ιστοριες της 15ης Νοεμβριου

Ιστοριες της 15ης Νοεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

15/11: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Ενώ η οδική ασφάλεια στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά τις…

Δημοσιεύτηκε από Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020









Μίνως Βολανάκης – 15 Νοεμβρίου 1999

#ΣανΣήμερα Στις 15 Νοεμβρίου 1999 φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής, Μίνως Βολανάκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, σπούδασε θέατρο στην στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη και αργότερα στο Λονδίνο σκηνοθεσία, ξεκινώντας μια μεγάλη διεθνή πορεία ως σκηνοθέτης αρχαίου ελληνικού δράματος αλλά και σύγχρονων θεατρικών έργων. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, είχε σημαντική δράση στο ελεύθερο θέατρο με έργα σημαντικών συγγραφέων όπως οι Ζαν Ζενέ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Χάρολντ Πίντερ και Άντον Τσέχωφ. Υπήρξε γενικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτησε και για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του κατά τις αρχές της δεκαετίας 1980 στη μετατροπή παλαιών λατομείων της Αττικής σε θεατρικούς χώρους, στο Βύρωνα, τη Νίκαια και την Πετρούπολη. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το επεισόδιο της σειράς «Πρόσωπα Θεάτρου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αρβανίτη και παραγωγής 1983, ο Μίνως Βολανάκης μιλάει για την έννοια της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής και περιγράφει τη θέση του ηθοποιού και του σκηνοθέτη στο θέατρο, ένα μέρος όπου λέγεται η αλήθεια. Παρακολουθούμε αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Βολανάκης για το Εθνικό θέατρο το 1982. Ο σκηνοθέτης θυμάται επίσης την παράσταση Βάκχες με τον Σον Κόνερι και την Ιβόν Μίτσελ στο Λονδίνο το 1959 στην Οξφόρδη, τον Ιούλιο Καίσαρα και την Ορέστεια στο Old Vic, ενώ μιλάει και για τον Οιδίποδα και τη σημασία του έργου σε σχέση με την έννοια της επιστροφής. Εξηγεί τη θέση του ως προς το θέμα των επιδράσεων σε σχέση με το έργο και τις δράσεις ή τη ζωή ενός καλλιτέχνη, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία του αρχαίου και του σύγχρονου θεάτρου με κριτήριο την ποιητική αξία του έργου. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. για την επέτειο 22 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα θεατρικού σκηνοθέτη, στις 15 Νοεμβρίου 1999.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/minos-volanakis-15-noemvrioy-1999-2/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Θέατρο
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021



Βασίλης Διαμαντόπουλος – 15 Νοεμβρίου 1920

Ο σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε #ΣανΣήμερα στις 15 Νοεμβρίου 1920. Φοίτησε στις Δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Ηθοποιός μεγάλων εκφραστικών δυνατοτήτων, πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Δούλεψε στο Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο ελεύθερο θέατρο, είτε συγκροτώντας δικούς του θιάσους είτε συμπράττοντας σε θιάσους άλλων σημαντικών ηθοποιών. Η πορεία του διακόπηκε την περίοδο της δικτατορίας μιας και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, από όπου επέστρεψε το 1970. Το 1972 συνεργάστηκε με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο στην ιστορική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» του Ε.Ι.Ρ.Τ. Μετά τη Μεταπολίτευση συνέχισε την πορεία του στο θέατρο και συμμετείχε σε μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης: Γαλήνη (1976), Ο Συμβολαιογράφος (1979), Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), Η αγάπη άργησε μια μέρα (1998). Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου 1999.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Εκείνος κι Εκείνος» παραγωγής 1972, με τον τίτλο «Το Αυγό», το οποίο είναι και το μοναδικό που σώζεται. Οι συντελεστές της σειράς προσπαθούσαν εν μέσω της Δικτατορίας να περάσουν αντικαθεστωτικά και δημοκρατικά μηνύματα. Οι δύο ήρωες, ο Λουκάς και ο Σόλων ρακένδυτοι και ταπεινοί, συζητούσαν σαν κυνικοί φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Ταυτόχρονα πάσχιζαν να απαρνηθούν τα αγαθά της καταναλωτικής κοινωνίας, να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία, να κατανοήσουν το ανθρώπινο άγχος και τον παραλογισμό της εποχής τους. Τα γεμάτα αντιδικτατορικά μηνύματα κείμενα της σειράς έγραψε ο Κώστας Μουρσελάς και η σκηνοθεσία ήταν του Φώτη Λαζαρίδη. Στον ρόλο του Λουκά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και στον ρόλο του Σόλωνα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Στο παρακάτω απόσπασμα οι δύο ήρωες αναζητούν τρόπο για να καταφέρουν μπουν στο ‘’κατεστημένο’’ και να απολαύσουν τα προνόμια που συνεπάγονται με αυτό. Ο Σόλων παρομοιάζει το ‘’κατεστημένο’’ με ένα αυγό και οι δυο τους ονειρεύονται τις πολυτέλειες που θα γευτούν σε αυτό. Ο Λουκάς όμως αντιδράει, δεν θέλει να μπει στο αυγό γιατί δεν θέλει να είναι μόνος του. Στο τέλος αποφασίζουν κι οι δύο ότι δεν θα μπουν και θα δεχτούν να ζήσουν χωρίς πολυτέλειες.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/vasilis-diamantopoylos-15-noemvrioy-1920/

#ΕΡΤΑρχείο_Σειρές
#ΒασίληςΔιαμαντόπουλος #ΕκείνοςκιΕκείνος #ΕΡΤΣειρές
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022

























16/11/1995 – Κύπρος 1-1 Βέλγιο ( Προκριματικά Euro )

16/11/2006 – Γαλλία 1-0 Ελλάδα ( Φιλικος )


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες