Συμβαντα σαν Σημερα την 15η Απριλιου

Συμβαντα της 15ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

Τέχνη και κινηματογράφος πάνε παρέα! Μια σχέση μακρά και περίπλοκη, που στηρίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, την ανατροπή και την έμπνευση. Έτσι, σήμερα, τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, με ξεκαρδιστικές «εικαστικές» σκηνές μέσα από τον φακό της Φίνος Φιλμ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ζωγράφου, γλύπτη, εφευρέτη, αρχιτέκτονα, μηχανικού και επιστήμονα, αλλά και σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυπολιτισμικότητας.

#worldartday #Art #Τέχνη #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα μμε του εξωτερικού





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων






τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

421 π.Χ. η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη “Νίκιο Ειρήνη”. Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.

1446 πεθαίνει ο Φίλιπο Μπρουνελέσκι, ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός, που έδρασε στην εποχή της πρώιμης αναγέννησης. Έργο του, ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας. (Γεν. 1377)

1452 γεννιέται ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση, του αναγεννησιακού ανθρώπου.

1489 γεννιέται ο Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Θαν. 17/7/1588)

1783 επικυρώνονται τα προκαταρκτικά άρθρα ειρήνης, που τερματίζουν τον πόλεμο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία.

Στον 19ο Αιώνα

1802 ο Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ και η αδερφή του Ντόροθι, βρίσκουν μία έκταση με ασφοδέλους, οι οποίοι ενέπνευσαν τον πρώτο να συγγράψει το “Περιφερόμουν μόνος σαν σύννεφο” (I wandered lonely as a cloud).

1811 γεννιούνται τα δίδυμα από το Σιάμ, ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, που ήταν ενωμένοι στο στήθος και από αυτούς βγήκε ο όρος “σιαμαία δίδυμα”

1850 αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά).

1865 πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν. Την προηγούμενη νύχτα τον είχε πυροβολήσει ο Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο θάνατος του Λίνκολν έρχεται έξι ημέρες, αφού τελείωσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος. Την ίδια μέρα ορκίζεται ως 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.

1876 πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Γεν. 15/10/1810)

1896 πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1901 στο Βατικανό, ο πάπας Λέων ΙΓ καταδικάζει την ευρωπαϊκή τάση υπαγωγής της Καθολικής Εκκλησίας στο κράτος.

1911 πεθαίνει ο Αντουάν Λουμιέρ, βιομήχανος και πατέρας των Αουγκούστ και Λουί Λουμιέρ.

1912 γεννιέται ο ιδρυτής και πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ (Θαν. 1994)

1912 βυθίζεται ο “Τιτανικός”, ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Δύο από τους επιβάτες που γλιτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, το 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.

1913 η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.

1919 στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα σκοτώνουν 400 Ινδούς σε αντιβρετανική διαδήλωση στο Αμριτσάρ.

1920 γεννιέται ο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, Πρόεδρος της Γερμανίας από το 1984-1994.

1920 οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.

1920 γεννιέται ο Τζορτζ Τζόρτζες, (Γιώργος Γεωργούρας), ομογενής πρώην ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Αυστραλίας και πρώτος πολιτικός ελληνικής καταγωγής που εξελέγη στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας. (Θαν. 24/9/2002)

1921 στη Βρετανία, βιομηχανική κρίση σημειώνεται εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας 1.200.000 ανθρακωρύχων, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα.

1923 η ινσουλίνη, που είχε εφευρεθεί από τον δρ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, δίνεται στους διαβητικούς για γενική χρήση.

1924 ο Ραντ Μακ Νάλι εκδίδει τον πρώτο οδικό άτλαντα.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1927 ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, η Μαίρη Πίκφορντ και οι Νόρμα και Κονστάνς Τάλμαντζ, είναι οι πρώτες διασημότητες, που αφήνουν στο τσιμέντο τα αποτυπώματα τους στο Χόλιγουντ.

1927 ξεκινά η μεγάλη πλημμύρα του Μισσισιππί που παραμένει μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ.

1930 το Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται στο μέγαρο του Αρσακείου.

1935 γεννιέται ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ

Γνήσιος, ετοιμόλογος και χιουμορίστας, ο Σταύρος Παράβας δεν δίστασε ποτέ να «τσαλακώσει» την εικόνα του. Καθιερώθηκε ερμηνεύοντας τον πρώτο ομοφυλόφιλο ρόλο στο ελληνικό σινεμά – τον θρυλικό Φίφη – ενώ στην Φίνος Φιλμ μεταμορφώθηκε σε «κορόιδο» αλλά και σε χοντροκομένο πλην συμπαθή «μάγκα». Εκτός, όμως, από τους γνωστούς κωμικούς ρόλους, βίωσε και μεγάλες στιγμές υποκριτικής στην αρχαία Επίδαυρο ανεβάζοντας παραστάσεις του Αριστοφάνη, όπως τον «Πλούτο», τους «Ιππείς» και τις «Εκκλησιάζουσες».

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935 και τον θυμόμαστε μέσα από τις ταινίες «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας» και «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο».

#remembering #StavrosParavas #ΣταύροςΠαράβας

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

1945 κοντά στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.

1950 ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα.

1951 δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι εκλέγονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1953 ο πάπας Πίος ΙΒ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι, τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.

1958 η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.

1959 ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ για επίσκεψη 11 ημερών.

1961 Οκτω αμερικανικά βομβαρδιστικά με κουβανικά σήματα βομβαρδίζουν το νησί του Φιδέλ Κάστρο. Το πιο μεγάλο φιάσκο των Αμερικανών, αυτό του «Κόλπου των Χοίρων», ξεκινά

1962 στο Νότιο Βιετνάμ, μονάδα αμερικανικών ελικοπτέρων με 400 άνδρες μπαίνουν στον πόλεμο εναντίον των Βιετκόγκ.

1964 ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία George Best κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Β. Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Swansea.

1970 στη Γαλλία, 15 δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν την χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας ότι, βασανίζει κρατούμενους.

1970 στην Καμπότζη γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις των Βιετναμέζων της χώρας. Ο ποταμός Μεκόνγκ κατεβάζει 800 πτώματα.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο μεγάλος φιλόσοφος, νομπελίστας και ποιητής, Ζαν-Πολ Σαρτρ.

1982 στην Αίγυπτο, εκτελούνται οι πέντε ισλαμιστές, που δολοφόνησαν τον Πρόεδρο Σαντάτ.

1983 ανοίγει η Ντίσνεϊλαντ στο Τόκιο.

1986 πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ποιητής Ζαν Ζενέ.

1986 η Αμερική βομβαρδίζει τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας αμερικανός πολίτης, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

1989 στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, γίνεται η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Η πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ.

1989 ξεκινούν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

1990 πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών η Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδέζα ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου και μέρους της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Η Γκάρμπο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, με πρώτη ομιλούσα την Άννα Κρίστι (1930). Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Όσκαρ ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε. Αντίθετα της απονεμήθηκε το 1955 τιμητικό Όσκαρ για τις αξέχαστες ερμηνείες της, η ίδια όμως δεν παρέστη αυτοπροσώπως για να το παραλάβει. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

1991 ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απευθύνει έκκληση για συνεργασία στον Πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν.

1994 Ρωσία και Ουκρανία υπογράφουν μια καταρχήν συμφωνία για τη διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

1996 πεθαίνει ο Σταύρος Νιάρχος. Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

1996 το γαλλικό βραβείο ADAMI για τον καλύτερο ξένο δίσκο της χρονιάς, λαμβάνει η Χάρις Αλεξίου για το δίσκο της “Οδός Νεφέλης 88”.

1997 στη Σαουδική Αραβία, 180 μουσουλμάνοι προσκυνητές κάηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό τους από έκρηξη υγραερίου.

1998 πεθαίνει ο Πολ Ποτ, δικτάτορας της Καμπότζης.

1999 για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο δυο ομάδες παίζουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός, που προκρίνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά κερδίζοντας στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Φιορεντίνα με 10-3 (1ος αγώνας 5-6), χάνει από τη Μλάντοστ και η Πάτρα, που πρoκρίνεται στον τελικό του “LEN Trophy” κερδίζοντας στον ημιτελικό την Ρεάλ Κανόε στην παράταση με 7-5 (1ος αγώνας 6-7), χάνει από την Ούιπεστ.

Στον 21ο Αιώνα

2003 στη Μοσούλη τουλάχιστον 10 Ιρακινοί σκοτώνονται, όταν Αμερικανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

2010 η στάχτη από την έκρηξη στο ηφαίστειο Eyjafjallajökull στην Ισλανδία προκαλεί το κλείσιμο των περισσοτέρων αεροδρομίων στην Ευρώπη.

2011 δολοφονείται ο Ιταλός δημοσιογράφος και ειρηνιστής Βιτόριο Αριγκόνι τον οποίο είχε απαγάγει παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα.


Στη μνήμη της Κατερίνας Χέλμη

Έφυγε προχθές, 15 Απριλίου 2023, από τη ζωή η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη. Διέγραψε σημαντική πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο και κυρίως στο θέατρο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, συμμετείχε σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε τέσσερις τηλεοπτικές σειρές. Στο θέατρο συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και ξεχώρισε για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες της.
Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία «Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς» σε σκηνοθεσία Κ. Στράντζαλη, αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία ήταν «Τα κόκκινα φανάρια» σε σκηνοθεσία Β. Γεωργιάδη..

Στην εκπομπή "ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ", παραγωγής 2007, η θεατρίνα Κατερίνα Χέλμη αυτοβιογραφείται, θυμάται μεγάλους ρόλους της θεατρικής της καριέρας, σπουδαίους δασκάλους ηθοποιούς που την επηρέασαν καθοριστικά στο ξεκίνημά της αλλά και τη συνεργασία της με τον τελευταίο της δάσκαλο και σκηνοθέτη Μίνω Βολανάκη. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στη συμμετοχή της στον κινηματογράφο, σε ταινίες μέσα από τις οποίες έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, και στη χαρακτηριστική περσόνα που υποδύθηκε σε αυτές. Με ιδιαίτερη αγάπη θυμάται τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιο το 1979 στην ταινία «Ο δρόμος του Λαμόρε».

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/katerina-chelmi-1939-2023/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #κινηματογράφος #θέατρο
#ΚατερίναΧέλμη
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 18 Απριλίου 2023


Σαν σήμερα 1992 : Σαμπντόρια (Ιταλία) 1-1 Παναθηναϊκός (Ελλάδα) (Champions League)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες