Σαν Σημερα 13 Φεβρουαριου 1975

Ιστοριες της 13ης Φεβρουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του


Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα, με το αγαπημένο μέσο – πλέον είδος προς εξαφάνιση – να πρωταγωνιστεί στις ταινίες της Φίνος Φιλμ!

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, επειδή στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

#finosfilm #worldradioday #unesco #radiodays #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020
















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων







τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

962 Ο αυτοκράτορας Όθων Α΄ της Γερμανίας και ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ΄ συνυπογράφουν το Diploma Ottonianum, αναγνωρίζοντας τον Ιωάννη ως κυβερνήτη της Ρώμης

1322 Πέφτει ο κεντρικός πύργος του καθεδρικού ναού του Έλυ

1542 Η Αικατερίνη Χάουαρντ, η πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, εκτελείται για μοιχεία

1575 Ο Ερρίκος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς

1633 Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι φτάνει στη Ρώμη για τη δίκη του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης

1660 Πεθαίνει ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ Γουσταύος της Σουηδίας και η σουηδική κυβέρνηση αρχίζει να επιδιώκει την ειρήνη με τους εχθρούς της Σουηδίας, κάτι που ο Κάρολος είχε αρνηθεί. Δεδομένου ότι ο γιος του και διάδοχος του θρόνου, Κάρολος ΙΑ΄ της Σουηδίας, είναι μόλις τεσσάρων ετών, μία αντιβασιλεία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας έως το 1672

1689 Ο Γουλιέλμος Γ΄ και η Μαρία Β΄ ανακηρύσσονται συνηγεμόνες της Αγγλίας

1766 Γεννήθηκε ο Τόμας Μάλθους, άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, που θεωρείται ο «πατέρας» της δημογραφίας. Διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του. (Θαν. 23/12/1834)

Στον 19ο Αιώνα

1867 Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1881 Εκδίδεται στο Παρίσι το πρώτο φύλλο της φεμινιστικής εφημερίδας La Citoyenne

1883 Πέθανε ο Βίλχελμ Ρίχαρντ Βάγκνερ, πρωτοποριακός Γερμανός συνθέτης, ποιητής και μουσικολόγος του 19ου αιώνα.

1888 Γεννιέται ο Γεώργιος Παπανδρέου, μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944-1945, 1963, 1964-1965), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τα χρόνια 1950-1952 και πολλές φορές Υπουργός, με πρώτη υπουργική θητεία στην επαναστατική κυβέρνηση του 1922. Υπήρξε φίλος, συνεργάτης και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας»

1894 Οι Γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον “κινηματογράφο”, μια συσκευή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων.

 1899 Πεθαίνει ο Ανδρέας Συγγρός, Ελληνας επιχειρηματίας, πολιτικός 

Στον 20ο Αιώνα

 1903 Γεννιέτατι ο «πατέρας» του επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ, ο Ζωρζ Σιμενόν. Δεν πέρασε μια ζωή πάνω σε μία γραφομηχανή, όπως ενδεχομένως να υποδήλωναν τα 425 βιβλία του. Γύρισε τον κόσμο ακόμη και αυτόν της παρανομίας και απέδωσε τις παραστάσεις του με τρόπο μοναδικό στο πλούσιο έργο του

1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

1914 Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP), με σκοπό να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των μελών της

1924 Ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

1931 Το Νέο Δελχί γίνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας

1937 Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας

1945 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία. Από τους βομβαρδισμούς καταστρέφεται ολοσχερώς το 80% της πόλης, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 25.000 – 35.000.

1945 Την ίδια μέρα τα σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμισι μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Δυνάμεις ανταρτών μπαίνουν στη Σπάρτη και απελευθερώνουν 176 φυλακισμένους αγωνιστές.

1960 Η Γαλλία πραγματοποιεί επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία «Μπλε Γερβίλος» και γίνεται η τέταρτη χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα

1961 Την επιβεβαίωση της θεωρίας περί γέννησης του σύμπαντος από αρχέγονη έκρηξη, γνωστή ως «Μπιγκ Μπαγκ», ανακοινώνουν Βρετανοί επιστήμονες.

1970 Η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.

1970 Υπό τον πλήρη έλεγχό της έχει θέσει το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης η Μαφία, χάρη στην εκούσια ή ακούσια συνεργασία των 45.000 εργαζομένων.

1975 Επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.

1976 Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία. Σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

1977 Τη συνδρομή του στρατού ζητούν οι ιταλικές αρχές στην προσπάθεια να παρεμποδίσουν την επάνοδο των προσφύγων στο Σεβέζο, στα μολυσμένα από διοξίνη σπίτια τους, ενώ αναφέρονται και οι πρώτες γεννήσεις παιδιών – τεράτων.

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.

1993 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

Στον 21ο Αιώνα

 2000 Ουδέποτε υπήρξε πιο «ψαγμένη» παρέα στην μεγάλη οικογένεια των κομικς. Ο υπέροχος μελαγχολικός Τσάρλι Μπράουν, ο νευρωτικός Σνούπι, η ξινή Λούσι κ.α. Μια παρέα, τα πρόσωπα της οποία αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους της ζωής του δημιουργού της, του Τσαρλ Σουλτς. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 ο Σουλτς άφηνε την τελευταία του πνοή. Μία ημέρα αργότερα, σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου, η υπέροχη παρέα του εμφανιζόταν για τελευταία φορά

2011 Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011

2018 Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο καθηγητής Kοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών “Νέα Οικονομία”, “Κοινωνία και Οικονομία” και “Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος”. Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση “Δημοκρατική Άμυνα” – φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες “Ελευθεροτυπία”, “Πρώτη” και “Έθνος”.

2019 Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Φλωρέττα Ζάννα σε ηλικία 83 ετών.

ΦΛΩΡΕΤΤΑ ΖΑΝΝΑ

Πριν λίγες ώρες ενημερωθήκαμε για το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Φλωρέττας Ζάννα, που έφυγε από κοντά μας χτες, σε ηλικία 83 ετών.

Σύζυγος του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου, άφησε το στίγμα της στον κινηματογράφο, με το ξεχωριστό υποκριτικό της ταλέντο αλλά και με την ιδιαίτερη ομορφιά της. Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές στιγμές από την κινηματογραφική της πορεία στην Φίνος Φιλμ.

Η κηδεία της Φλωρέττας Ζάννας θα γίνει αύριο, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου στις 11:00.

Καλό ταξίδι Φλωρέττα..

#florettazanna #rip

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες