Οι ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων συνεχίστηκαν στην τάφρο από όπου ανακτήθηκαν τα ανθρώπινα ερείπια πέρυσι, καθώς και τον εξοπλισμό του ίδιου του πλοίου όπως σωλήνες μολύβδου, αντίβαρα, εγκλωβισμοί σιδήρου πιθανών εργαλείων πλοίων κλπ. Η τάφρος συνέχισε να παραδίδει παρόμοιο υλικό ανάμεσα σε άφθονα κεραμικά θραύσματα αμφορέων και άλλα σκάφη.

Εν τω μεταξύ, η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμη περιοχές όπου τα μάρμαρα και τα χάλκινα θραύσματα αγάλματος βρίσκονται κάτω από μεγάλους πέτρινους ογκόλιθους που γλιστρούν στην περιοχή εξαιτίας ενός σοβαρού σεισμικού συμβάντος. Αξιοσημείωτο μεταξύ των θραυσμάτων είναι ο χάλκινος βραχίονας, που αυξάνει τον αριθμό των χάλκινων αγαλμάτων που θεωρούνται ότι βρίσκονται στο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τα αραιά στοιχεία που ανακτήθηκαν πριν. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του χάλκινου αγάλματος είναι το ένδυμα / ντύσιμο. Διακεκριμένος μεταξύ των μαρμάρινων τεμαχίων είναι επίσης εκείνο ενός γυμνού δυνατού αρσενικού ποδιού ενσωματωμένου σε μια βάση (πλίνθο) που βρισκόταν κάτω από ένα τεράστιο ογκόλιθο.

Επίσης, εντοπίστηκαν ή ανακτήθηκαν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων και άλλα μικρότερα ευρήματα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά, θραύσματα μολύβδου και αντικείμενα που μαρτυρούν το πέρασμα από την περιοχή της ομάδας Cousteau – MOCS το 1976. Αρκετές αδιευκρίνιστες – αν και αρχικές οπτικές παρατηρήσεις – υποτίθεται ότι πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την ερμηνεία τους. Ο πιο σημαντικός φαίνεται να είναι ένας μεταλλικός δίσκος με τέσσερις οπές προεξοχές, διακοσμημένοι με έναν ταύρο που παρατηρήθηκε με τη χρήση ακτίνων Χ.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι επίσης θραύσματα του κελύφους του πλοίου (σκελετός και σανίδα) που βρισκόταν. Αυτά, σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, τη θέση όπου βρήκαν και τις πληροφορίες που έχουμε από το 1900 διάσωσης φωτίζει την εικόνα του ναυτικού ατυχήματος.

Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξήχθη υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων μέσω του επικεφαλής της Αγγελικής Σιμόσι με επιστημονικούς ηγέτες στον τομέα των αρχαιολόγων Θεοτόκης Θεοδούλου και Δημήτρης Κουρκουμέλης. Συμμετέχουν στην ερευνητική ομάδα, ο Δρ Brendan Foley του Πανεπιστημίου Lund, οι αρχαιολόγοι Δρ Αλέξανδρος Τουρτάς και ο υποψήφιος Ph.D Paolo Iglic, οι τεχνικοί δύτες Phil Short, Gemma Smith, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Νίκος Γιαννουλάκης, ο υποβρύχιος φωτογράφος Brett Seymour, ο υποβρύχιος βιντεογράφος Evan Kovacs ο βιντεογράφος Μιχάλης Τσιμπερόπουλος. Το έργο υποστηρίχτηκε επίσης από τους Μιχάλη Κελαΐδη, Δ. Ρώμη, Ηλία Χαραλάμπους και Δήμητρα Κότσι.

blueralismos

Ναυάγιο των Αντικυθήρων