Ο Σίσυφος και τα κόκκινα ανοίγματα

Σήμερα η Kontra, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο για τους ανάλγητους τραπεζίτες που πωλούν κόκκινα δάνεια σε ειδικευμένες εταιρείες για ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί. Αναρωτιέται με πηχυαίους τίτλους “γιατί δεν τα πρόσφεραν στους δανειολήπτες στην τριπλάσια τιμή;”.

Από τον κιτρινισμό του Κουρή – φανατικός υποστηρικτής του Περόν που προσπαθεί να γίνει Μουσολίνι – φτιάχνεται το σκηνικό της ευθύνης των τραπεζών, του νέου “δεν πληρώνω”. Αυτό είναι το σκηνικό της χρεοκοπίας. Προστασία των μαυραγοριτών που θέλουν να πληρώνουν όλοι οι άλλοι τα δικά τους φέσια. Κι αυτά όλα με ψέμματα.

Η Eurobank πούλησε €1.5 δισ απαιτήσεων από καταναλωτικά δάνεια στο 3% της ονομαστικής οφειλής.

Καταναλωτικά δάνεια θα πει πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, κλπ που είχαν συναφθεί πριν την κρίση. Το 1/3 με 1/2 αυτής της οφειλής είναι απλήρωτοι τόκοι κάμποσων ετών. Πριν πουλήσει, έστειλε 151.000 επιστολές στους δανειολήπτες χαρίζοντας κατά μέσο όρο το 90% της οφειλής.

Αυτό που ζητάει ο Κουρής!

Μόνο 2.000 δανειολήπτες (1.3%) ανταποκρίθηκαν. Αυτό σημαίνει πως το 98.7% των οφειλετών είτε δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ (έχουν δεν έχουν τη δυνατότητα) είτε για να πληρώσουν θέλουν σημαντικά ευνοϊκότερη ρύθμιση από το κούρεμα του 90%.

Πολύ σωστά έπραξε η τράπεζα και πούλησε.Δεν θα έχει ένα στρατό υπαλλήλων να βουρλίζεται με 150.000 οφειλέτες για να καταλήξει όχι να εισπράξει 3% ή 5% ή 10% αλλά να πληρώνει κι από πάνω. Δεν θα έχει τον ηθικό κίνδυνο, άλλοι συνεπείς μέχρι τώρα οφειλέτες να δουν την ευκαιρία να μην πληρώνουν κι αυτοί. Ας μη ξεχνάμε πως τη χασούρα των τραπεζών την έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι μέτοχοι, μεταξύ αυτών ο μεγαλύτερος χαμένος είναι το ελληνικό δημόσιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τράπεζα αναγνωρίζει παλιές δικές της ευθύνες με την αποτίμηση του κινδύνου στα καταναλωτικά δάνεια, και αφού έχει φορτώσει τη ζημία στους μετόχους (και το δημόσιο, δηλαδή όλους τους φορολογούμενους) επιχειρεί να ανακτήσει κάτι και να σταματήσει την λειτουργική αιμορραγία.

Αν καταλαβαίνουμε καλά, στους οφειλέτες προσφέρθηκε να δώσουν ένα χιλιάρικο για να σβήσουν χρέος δέκα χιλιάδων. Το 98.7% δεν απάντησε καν. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως, αν όχι όλοι, η πλειονότης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αλλά προτιμά να φορτώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους συμπολίτες. Θάχει και αγωνιστές τύπου Κουρή να φωνάζουν για πάρτη τους. Θάχει και μερικά σούργελα υπουργούς που θα λένε του κόσμου τις μαλακίες, όπως εδώ και δυόμισυ χρόνια για τραπεζίτες και τόσους μαλάκες στην υπό σύστασιν σοσιαλδημοκρατία να κάνουν φοβερές φιλολαϊκές (my ass) ρελάνς. Αν χρειαστεί φέρνουν και τους αγωνιστές να διαλύσουν το δικαστήριο.

Ήταν τόσο καλή η προσφορά της τράπεζας που όλοι πρέπει να παρακαλούμε να δούμε πρακτικές Ισπανίας.
Ο αγοραστής να ξεσκίσει τους πονηρούς. Όπως και στην Ισπανία, σε ένα χρόνο θα έχουν καλμάρει τα πάντα.

Με την πρακτική της κυβέρνησης να κλείνει το μάτι στους μπαταχτζήδες, τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό των κουρήδων και άλλων, θα την πληρώσουν και συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη βοηθείας. Αυτοί θα είναι τα θύματα της αβελτηρίας του Σταθάκη (και λοιπών σούργελων), της κίτρινης δημοσιογραφίας και των μπαχαλάκηδων των δικαστηρίων.

Χτες μάθαμε πως η σωτηρία του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη που πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία, έρχεται να κλείσει κύκλο με μειώσεις μισθών (όχι μόνον των υπαλλήλων Μαρινόπουλου αλλά και του εύρωστου Σκλαβενίτη) κατά 40%-45%. Εν τω μεταξύ κουρεύτηκαν κατά 50% οι προμηθευτές με τα φέσια μέχρι τον αστράγαλο και δικαιολογημένα άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ απαίτησαν από τους ίδιους προμηθευτές σημαντικές εκπτώσεις. Οι τράπεζες πιέσθηκαν να δώσουν δάνεια με μακρά περίοδο χάριτος και επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι ίδιες στην ΤτΕ (στον ELA) για να έχουν ρευστότητα.

Στη διαδικασία σώθηκε η οικογένεια Μαρινόπουλου.
Έβαλαν εγγύηση μετοχές της ΦΑΜΑΡ και τις δέχτηκαν!
Εδώ και δέκα μήνες ψάχνονται οι τράπεζες τι θα κάνουν με τη ΦΑΜΑΡ
που έχει κόκκινα δάνεια καμιά διακοσαριά εκατομμύρια!

Θυμηθείτε πως ο μεγαλοεπενδυτής Σαββίδης ήθελε τον Ιανουάριο να αγοράσει τον ΔΟΛ με “μοντέλο Μαρινόπουλου” – τον είχε φέρει ο τιτάνας της αριστερής δημοσιογραφίας Μουλλόπουλος για να καθαρίσουν όλοι μαζί – του Ψυχάρη συμπεριλαμβανομένου.

Οι τράπεζες πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάρρευση της αξίας τους μετά την 25/7 (έχουν χάσει πάνω από €4 δισ, απ’ αυτά το δημόσιο κάπου €800 εκατ) οφείλεται στο μπάχαλο των κόκκινων δανείων – η “απαίτηση ΔΝΤ” για ανακεφαλαιοποίηση είναι συνέπεια της στασιμότητας με τα κόκκινα δάνεια.

Η κυβέρνηση, το πολιτικό προσωπικό και όλη η κοινωνία πρέπει να είναι άτεγκτοι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Από τους οφειλέτες μερικών χιλιάδων από εορτοδάνεια μέχρι τους μεγαλοεπιχειρηματίες των δεκάδων εκατομμυρίων. Αυτό που πρέπει να απαιτηθεί από τις τράπεζες είναι ο κατά το δυνατόν αποτελεσματικός τρόπος προσδιορισμού συμπολιτών, μικροοφειλετών έως και επιχειρηματιών, που πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Αυτούς να τους στηρίξει η κοινωνία για μια νέα αρχή και να τους προστατεύσει από τις πρακτικές των εισπρακτικών.

Οι μπαταχτσήδες όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναβίωση εβδομήντα πέντε χρόνια μετά της συμπαθούς τάξης των μαυραγοριτών.

Ας δείξουν, λοιπόν, τράπεζες και κυβέρνηση αποτελεσματικούς τρόπους ανάκτησης οφειλών από τους μαυραγορίτες και ας καλέσουν την κοινωνία σε συμπαράσταση.

Ας τσακίσουν το λαϊκισμό της κίτρινης δημοσιογραφίας και των μπαχαλάκηδων των δικαστηρίων – αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί του λαού.

Απο τον τοίχο του Γιώργου Προκοπάκη στο facebook