Η μόνη σκέψη την οποία η φιλοσοφία φέρει, όσον αφορά την ιστορία, είναι η απλή σκέψη της Λογικής – η σκέψη ότι
η Λογική κυβερνά τον κόσμο και ότι η παγκόσμια ιστορία, ως εκ τούτου, έχει υπάρχει λογική στην πορεία της

— G.W.F. Hegel, The Philosophy of History (Keeley, 1999, σ. 109)

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η Λογική δεν μπορεί να δώσει την απάντηση;

Οι μύθοι βοηθούσαν τους ανθρώπους, στο παρελθόν, να αντεπεξέλθουν στον φόβο του αγνώστου, του ανεξήγητου και του αδιανόητου για την εποχή τους, ενώ σήμερα έχουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που αποτελούν ένα εναλλακτικό και πολλές φορές ρηξικέλευθο μέσο ικανοποίησης ερωτημάτων στα οποία δεν μπορεί να δοθεί λογική απάντηση λόγω ελλιπούς πληροφόρησης ή άγνοιας των δεδομένων.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Έτσι, από τη στιγμή που σε ζητήματα επικαιρότητας οι αρμόδιοι φορείς για ένα ζήτημα δεν μπορούν να πείσουν με σαφή επιχειρήματα και αποδείξεις το τι ακριβώς έχει συμβεί, υιοθετούνται αναπόδεικτες και συχνά παράλογες ερμηνείες γύρω από τα γεγονότα που παραμένουν «ανεξήγητα».

Πτήση ΜΗ370

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις θεωρίες συνομωσίας είναι το χαμένο Boeing της Μαλαισίας. Στις 8 Μαρτίου 2014 εξαφανίστηκε μαλαισιανό αεροπλάνο τύπου Boeing με αριθμό πτήσης τον MH370. Από εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός αυτός αποτυπώθηκε στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων ως ένα ανεξήγητο γεγονός που κόστισε τις ζωές 239 (ή και όχι, σύμφωνα με θεωρίες συνωμοσίας που θα αναφερθούν παρακάτω).

Τα δεδομένα της πτήσης αναρτήθηκαν πολλάκις σε αμέτρητες ιστοσελίδες.

Είναι η ακριβής χρονογραμμή της εξέλιξης της πορείας του αεροπλάνου (σε τοπική ώρα της Μαλαισίας):

  • 00:41 Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνι. Η απογείωση ήταν ομαλή.
  • 01:07 Σημειώθηκε η τελευταία μετάδοση δεδομένων ACARS (τύπος εντοπισμού του αεροπλάνου)
  • 01:19 Το αεροπλάνο πέρασε στην περιοχή όπου αποσυνδέθηκε με τον Πύργο Ελέγχου της Κουάλα Λουμπούρ και αναμένονταν να επικοινωνήσει τον Πύργο της πόλης Ho Chi Minh, μιας και το αεροπλάνο πέρασε στον αεροχώρο του Βιετνάμ
  • 01:21 Ο αναμεταδότης απενεργοποιήθηκε ή έσβησε και, ως αποτέλεσμα, χάθηκαν οι δευτερεύουσες πληροφορίες ραντάρ για την πτήση. Περίπου το ίδιο λεπτό ο Πύργος Ελέγχου της πόλης Ho Chi Minh σημείωσε το γεγονός ότι η πτήση δεν επικοινώνησε με τη βάση και ξεκίνησαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το αεροπλάνο
  • 02:14 Το αεροπλάνο εμφανίστηκε σε στρατιωτικά ραντάρ στα Στενά της Μαλάκα (ο τόνος πάει στην παραλήγουσα)
  • 08:11 Δορυφόρος πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό καταγράφει ανεξήγητα μια τελευταία επαφή με τα ACARS του MH370. Τα δεδομένα που έλαβε ο δορυφόρος δείχνουν ότι το αεροπλάνο βρίσκονταν ακόμη εν κινήσει. (Βέβαια, στη 01:07 είπανε ότι τα ACARS έκλεισαν, οπότε αυτό προκάλεσε σειρά εικασιών αν και μπορεί να είναι ελλιπής γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών των αεροπλάνων.)

Αυτά είναι τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον κεντρικό ιστότοπο της Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Θεωρίες συνωμοσίας σε σχόλια αναγνωστών

Για την ανάλυση αυτή, χρησιμοποιούνται ως βάσεις δεδομένων τα σχόλια των αναγνωστών σε πέντε μεγάλους ενημερωτικούς ιστοτόπους του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, το δείγμα αποτελείται από σχόλια του skai.gr, του news247.gr, του newsbeast.gr, του protagon.gr και του capital.gr.

1. Συντριβή

(news247.gr)

skai.gr

capital.gr

15. Bonus θεωρία συνωμοσίας: Pitbull και Shakira

Υπάρχει μια θεωρία -που αναφέρεται στο τραγούδι του Pitbull με τη Shakira και έχει τον τίτλο «Get It Started». Όσοι πιστεύουν στη θεωρία αυτή, λένε ότι εμφανίζει εκ των προτέρων μια γνώση (προφητεία) της εξαφάνισης της πτήσης 370.

Οι στίχοι που αναφέρονται συχνότερα ως στοιχεία από τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνωμοσίας είναι το «Τώρα έφυγε για Μαλαισία» (Now it’s off to Malaysia) και «Δύο διαβατήρια, τρεις πόλεις, δύο χώρες, μια μέρα» (Two passports, three cities, two countries, one day). Οι θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν συνδέσει τα «δύο διαβατήρια» με τους άντρες που ταξίδεψαν με κλεμμένα διαβατήρια (ένα αυστριακό και ένα ιταλικό).

Επίσης, ο στίχος «No Ali, No Frasier, but for now off to Malaysia» συνδέθηκε με τον «κ. Αλί », ο οποίος αναφέρεται στις εφημερίδες ως ένας από τους Ιρανούς επιβάτες.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

*Για περισσότερες θεωρίες συνομωσίας επί του θέματος, μπορείτε να διαβάσετε μια από τις ατελείωτες συζητήσεις για το τι μπορεί να συνέβη στον διάσημο ιστότοπο Reddit.com