Αναλύοντας Στατιστικά την Φτώχεια

Το NEBSOC είναι ένα από τα τελευταία έργα με τα οποία ασχολήθηκα, ένα απο τα project που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, έχοντας σαν στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για αυτό το έργο δουλέψαμε τόσο στον Δήμο Πατρέων στην Ελλάδα, όσο και στον Δήμο Μπάρι στην Ιταλία. Ο στόχος ήταν να εντοπιστεί η φτώχεια μέσα στα γεωγραφικά σύνορα και των δύο πόλεων και να χαρτογραφηθεί για να καταστεί ευκολότερη η διεξαγωγή πιλοτικών δράσεων με στόχο τις ρίζες του προβλήματος. Η δουλειά μου ήταν να κατευθύνω τόσο τη συγκέντρωση όλων των πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων όσο και την ανάλυση τους.

ierax analytix

Ο σαφής ορισμός της φτώχειας εξακολουθεί να είναι αρκετά περίπλοκος δεδομένου ότι ορισμένοι θεωρούν μια οικογένεια φτωχή αν ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας, άλλοι εξετάζουν μόνο το βιοτικό επίπεδο και κάποιοι σε άλλα ζητήματα όπως η κοινωνική φτώχεια (διαμονή στο σπίτι χωρίς οικογένεια και φίλους), εκπαιδευτική φτώχεια (άτομα που δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση) κλπ.

Αλλά με όλους αυτούς τους ορισμούς και τις μελέτες έρχεται το καθοριστικό ερώτημα, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την καταπολέμηση της φτώχειας όχι με βραχυπρόθεσμα μέσα αλλά επιδιώκοντας να την ελαχιστοποιήσουμε μακροπρόθεσμα;

Η προσωπική μου εμπειρία μετά από την μελέτη τόσο πολλών δεδομένων από διαφορετικά μέρη είναι ότι οι άνθρωποι προτιμούν να έχουν την δυνατότητα και την επιλογή να αλλάζουν απο μόνοι τη μοίρα τους, παρά απλά να λαμβάνουν βοηθήματα και φιλανθρωπίες. Θέλουν ίσες ευκαιρίες για να μπορέσουν να σταθούν απο μόνοι τους και όχι να αποδεχτούν το πεπρωμένο τους και να βασίζονται στο έλεος των συμπολιτών τους ή του κράτους.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης καθώς έχει αργήσει ήδη χαρακτηριστικά στο να το αντιμετωπίσει και να το αναλύσει. Πολλές ενέργειες κατά της φτώχειας θα καθορίσουν την Ε.Ε. δεδομένου ότι αποδεικνύεται ότι οι ακραίες πολιτικές απόψεις προέρχονται κυρίως από φτωχές περιοχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

ierax analytix

Θα βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να διευκολύνουμε τη ζωή για τους ανθρώπους γύρω μας ή θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε όλα τα δεδομένα που παρέχονται και να δρούμε σαν να μην είναι τίποτα λάθος;

Χριστουγεννιάτικη Έρευνα: Ψωνίζουν οι Θεσσαλονικείς; (τι, που, πόσο) μέρος 1ο

Χριστουγεννιάτικη Έρευνα: Ψωνίζουν οι Θεσσαλονικείς; (τι, που, πόσο) μέρος 2ο