Εκπλήξεις στον Μαγευτικό Αυγουστιάτικο Ουρανό!

Αύγουστος με έκλειψη σελήνης και βροχή διαττόντων αστέρων!

Δύο καλοκαιρινά αστρονομικά φαινόμενα μας αναμένουν αυτές τις ημέρες για τους λάτρεις της αστρονομίας και όχι μόνο. Πρόκειται για τη μερική έκλειψη σελήνης στις 7 Αυγούστου και τη βροχή διαττόντων αστέρων, τις γνωστές μας Περσείδες στις 12 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, είπε ότι τη Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017, θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου μετά την δύση του Ηλίου.

«Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης» είπε. Εξήγησε ότι κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (19ω22λ) να αρχίζει η Σελήνη να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη, συνέχισε ο κ. Φάκας. Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής:

  • Είσοδος στην σκιά της Γης : 19ω 22λ 18δ (έναρξη αλλαγής χρώματος)
  • Μέγιστο της έκλειψης: 20ω 20λ 30δ
  • Έξοδος εκ της σκιάς της Γης : 21ω 18λ 48δ (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)

Περσείδες: Βροχή μετεωριτών στις 12 Αυγούστου

Αναφερόμενος στις Περσείδες, ο κ. Φάκας είπε ότι το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, «δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο» όπως είπε ο κ. Φάκας.

Εξήγησε ότι το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και ταυτόχρονα η Σελήνη που θα είναι εννέα ημερών, θα προχωρά προς την δύση της.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Πηγή: «Ο Φιλελεύθερος»