Τον 1ο αιωνα μΧ στην Κιλικια της Μ. Ασιας, εζησε ο Διοσκουριδης ο πλεον σημαντικος φαρμακολογος ολων των εποχων. Μελετησε στην Ελλαδα τα φαρμακευτικα φυτα. Η Ελλαδα εχει 6300 φαρμακευτικα φυτα απο τα οποία τα 1300 ειναι ενδημικα. Δηλαδη υπαρχουν μονο στην Ελλαδα.

H Γερμανια εχει 8 ενδημικα και η Αγγλια 12. Ειχε λοιπον ο Διοσκουριδης αναγνωρισει ορισμενα σημαντικα φυτα τα οποία εκοβε και εκχυλιζε με τους διαλυτες εκεινης της εποχης ( γαλα, νερο, λαδι, κρασι) και εφτιαχνε τα λεγομενα ματζουνια, τα οποία περιγραψε στο μεγαλο βιβλιο του Περι της Υλης της Ιατρικης, και αποτελεσαν τα φαρμακα της ανθρωποτητας μεχρι το 1940. Αντιγραφα βρισκονται στη βιβλιοθηκη της Βιεννης και στη μονη Μεγιστης Λαυρας.
Η περιοχη Ελασσονα,Τυρναβος, Λαρισα, Αμπελακια αποτελουσε τον 19ο αιωνα μΧ, το κεντρο της φαρμακευτικης παιδειας της Γης. Οι παπυροι δε αυτοι βρισκονται στη μονη Ολυμπιωτισσας στην Ελασσονα διπλα.
Και δυστυχως παραμενουν ανακμεταλλευτος πολιτιστικος πορος για την περιοχη, τη στιγμη που θα αποτελουσε επισκεψιμο χωρο για ολη την Υφηλιο. Για ολους του φοιτητες φαρμακευτικης και Γεωπονιας καθε σαββατοκύριακο . Που θα δινε πνοη στην περιοχη και φυσικα προστιθεμενη αξια.
Αυτα τα εγραψα γιατι εβλεπα πριν τον πρωθυπουργο να χαιδευει φαρμακευτικα φυτα μαζι με τον κ. Κουτσιανα στην αυλη της Apivita.