Αλεξης Τσιπρας : Ηγετης και της Επομενης Δεκαετιας

Νομίζω το ελάχιστο που πρέπει σαν κοινωνία να εξασφαλίσουμε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι μια ακόμα τετραετία. Διότι σε αυτά τα πρώτα 4 χρόνια έγιναν πολλά και μεγάλα. Πρώτα πρώτα λύθηκε το πρόβλημα του χρέους.

Ένα μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε, η συμφωνία για το χρέος έγινε πραγματικότητα, αναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα έναν γνήσια αριστερό, επαναστάτη θα μπορούσαμε να πούμε, να φορέσει γραβάτα! Η διαγραφή του χρέους ήταν όχι απλά μια προεκλογική δέσμευση αλλά μονόδρομος καθώς το χρέος ήταν μη βιώσιμο. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους δεν ηταν η μόνη και αδιαπραγμάτευτη λύση, ήταν υποχρέωση της Ευρώπης.

Το στοίχημα αυτό κερδήθηκε.

γράφει ο κομισάριος гіанніс Пападогіанніс

Σκίτσα του μέλους του πολιτμπιρο Христос Папанікос

Τον Δεκέμβριο του 2014 το ονομαστικό χρέος ήταν 321 δις. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 328,7 δις. ευρώ και σήμερα (Μάρτιος 18) φτάνει μόλις και μετά βίας τα 343,7 δις. ευρώ!

Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμα είναι ότι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα πετυχαίνει σε λίγες ημέρες την έξοδο από τα μνημόνια. Προκαλώντας εκλογές – νίκη της δημοκρατίας- τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε τους εντεταλμένους των δανειστών δίνοντας τέλος στην εθνική ταπείνωση, την ανθρωπιστική κρίση και τον μνημονιακό παραλογισμό. Με μνημόνια, λιτότητα και πλεονάσματα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα διαφυγής της οικονομίας και της χώρας από την κρίση. Τα μνημόνια ήταν η κρίση.

γράφει ο κομισάριος гіанніс Пападогіанніс

Σκίτσα του μέλους του πολιτμπιρο Христос Папанікос

Έτσι στις 25 Ιανουαρίου 2015 τελείωσε όχι μόνο η τρόικα και τα προαπαιτούμενα αλλά και τα μνημόνια με την νέα κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση της πρότασης που δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο να αρνηθεί η κα Μέρκελ.

Και ενισχυμένη διαπραγματευτικά από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στην πρόταση της ευρώπης, αλλά και το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls η κυβέρνηση πέτυχε την μεγάλη φυγή προς τα εμπρός υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο με νέα μέτρα, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων και κρατικών δαπανών και αύξηση φόρων.

Ένα μνημόνιο διάρκειας 3 ετών.

Με αξιοπρέπεια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο υλοποίησε τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου αλλά πέτυχε τριπλάσια πλεονάσματα από αυτά που απαιτούσε το μνημόνιο, για την μείωση των οποίων είχε αγωνιστεί με επιμονή το 2015.

γράφει ο κομισάριος гіанніс Пападогіанніс

Σκίτσα του μέλους του πολιτμπιρο Христос Папанікос

Παρά τα νέα μέτρα και τις περικοπές η οικονομία πέτυχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2017 -ανάπτυξη που επιταχύνεται το 2018- και μάλιστα με πλεονάσματα ρεκόρ, από αυτά που ήταν αδύνατο να επιτευχθούν! Έτσι, Αύγουστος σήμερα το έτος 2018 πετυχαίνουμε την έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς καν να χρειαστεί να φέρουμε ένα νόμο – ένα άρθρο για το σκίσιμο των μνημονίων!

Και αν όλα αυτά έγιναν μόνο σε 3,5 χρόνια –όχι μόνο στείλαμε τον μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά λύθηκε και το πρόβλημα του χρέους- ας σκεφτούμε τι μπορεί να πετύχει μέχρι το 2023 η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας αν επικεντρωθεί -απερίσπαστος πια από μνημόνια και χρέη- στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της χώρας.

γράφει ο κομισάριος гіанніс Пападогіанніс

Σκίτσα του μέλους του πολιτμπιρο Христос Папанікос